400g cukety ( aj baby…žlté)
1 žltá paprika
1 červená paprika
400g zemiakov
200g šery paradajok
50g vykôstkovaných čiernych olív
150g artyčokov steril. ( srdiečka)
1-2 strúčiky cesnaku
Olivový olej EV
200g drvených paradajok ( z konzervy)
Soľ
Čerstvo namleté korenie
2 šalotky
250ml smotany na šľahanie
30g masla
Tymian čerstvý
150g nalámaného syra na zapečenie
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a rozkrájame na polovice, tak isto aj čierne olivy. Papriky a cuketu umyjeme, očistíme, z paprík vyrežeme semená a všetko nakrájame na kúsky alebo plátky. Cesnak a šalotku očistíme a nasekáme najemno. Na olivovom oleji orestujeme cesnak a pridáme drvené paradajky a ochutíme soľou, korením a pamajoránom. Zmes vylejeme a rozprestrime lyžicou na dno zapekacej misy. Vyplníme misu nakrájanou zeleninou, zemiakmi, olivami, osolíme, okoreníme. Šalotku orestujeme na masle s troškou olivového oleja, prilejeme smotanu, lístky čerstvého tymianu a krátko povaríme a zredukujeme. Rúru predhrejeme na 180-200°C . Zeleninu zalejeme omáčkou a posypeme kúskami syrov a zapekáme asi 35 minút. Upečenú zmes ešte za horúca pokvapkáme olivovým olejom EV a ozdobíme lístkami bazalky.