250 gr horkej čokolády s obsahom kakaa min. 74 percent /Figaro 87/
125 gr masla
125 gr. olivový olej Borges
5 žĺtok
5 vajec
100 gr. práškový cukor
15 gr. hladkej múky
Postup :
Na miernom ohni, alebo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a pridáme olivový olej. Vajcia, žĺtka a cukor vymiešame ručne aby do zmesi nevnikol vzduch. Pri miešaní mixérom z vymiešanej zmesi vákuovačkou odsajeme vzduch. Do vaječnej zmesi pomaly vlejeme čiastočne vychladenú čokoládovú zmes a ručne miešame. Nakoniec opatrne vmiešame múku. Vlejeme do olejom jemne vymastenej a pomúčenej formy. Rúru predhrejeme na 240 stupňov, pečieme 6 minút. Potom necháme 1 minútu odstáť a z formy opatrne vyberieme, prípadne vyklopíme. Servírujeme ešte teplý, posypaný práškovým cukrom. Po rozrezaní by zvnútra mala vytiecť ešte horúca čokoláda.
Rada: Ak chceme dosiahnuť po rozrezaní tekutý efekt musíme dodržať presné gramáže aj postup. Je potrebné použiť kvalitnú čokoládu, panenský olivový olej a maslo dobrej kvality. Zmes si môžeme pripraviť aj vopred , ale koláčik pečieme tesne pred podávaním. Viete, že: Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombinácou sušiny a tuku. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami a spracovaná do čokoládových tabuliek (jadro ktorých je tiež označované ako čokoláda), alebo do nápoja (zvaného kakao alebo horká čokoláda).