Brusnicový punč ( 4 poháre)
- 100g čerstvých alebo sušených brusníc
- 500ml červeného vína
- 1 citrón ( šťava a kôra)
- 200 ml rumu alebo podľa chuti
- 2-3 lyžice cukru
- štipka mletej škorice
- 1 badián a celá škorica
V hrnčeku povaríme asi ½ vody s cukrom, brusnicami a badiánom . Pridáme citrónovú kôru, víno a prehrejeme. Kôru vyberieme a prilejeme citrónovú šťavu a rum. Punč nalejeme do sklenených pohárov a podávame s celou škoricou.
Punč z bazy a jabĺk (4 por.)
- 2 hrnčeky džúsu z bazy čiernej
- 2 hrnčeky jablčného muštu
- 1 vanilkový struk alebo lyžička vanilkového extraktu
- kardamóm
- 4 ks celej škorice
- 2 štamprlíky rumu ( nemusí byť)
Bazový džús a jablčný mušt zmiešame a podľa chuti pridáme trošku vody, vanilku, kardamóm a uvaríme. Pre dospelých nakoniec môžeme pridať aj rum. Nalejeme do šálok a do každej vložíme tyčinku škorice.
Tekvicový punč
- 1 liter jablkového muštu
- 2 šálky tekvicového pyré
- 1 lit. marhuľový nektár
- 1 lyžica škorice
- 2 lyžičky klinček
- 2 lyžice pomarančovej kôry (sušená alebo čerstvá)
Na sirup:
- 1 menší koreň zázvoru
- ½ pohára vody
- ½ pohára cukru
Servis:
- Jablko
- Pomaranč
- Malé vykrojené tekvičky + celá škorica
Do kastrólika dáme spolu variť vodu, cukor a na plátky nakrájaný zázvor. Uvaríme na sirup.
Do veľkého hrnca dáme spolu variť jablkový mušt, tekvicové pyré, marhuľový nektár, sirup zo zázvoru a pridáme celé klinčeky, celú škoricu a kôru z umytého pomaranča. Povaríme a servírujeme s plátkami pomaranča a jabĺčka.