Jednoduché čokoládové truffles (30 ks)

  • 70 ml smotany na šľahanie 30%
  • 60g cukru
  • 100g masla
  • 200g kvalitnej horkej čokolády
  • 2 lyžice likéru ( čokoládový, mandľový..)
  • Kakao na obaľovanie

Do menšieho kastrólika nalejeme smotanu, pridáme cukor a maslo a zohrievame, pokiaľ sa všetko rozpustí. Potom odstavíme a nalámeme čokoládu a nalejeme likér. Zmes necháme vychladnúť a potom stuhnúť.

Zo zmesi lyžičkou vykrajujeme pralinky a obaľujeme v kakau. Skladujeme v chlade.

Ľadová čokoládová pena s lieskovými orieškami (4 por.)

  • 280g čokolády s lieskovou alebo nugátovou náplňou
  • 200g tmavej kvalitnej čokolády
  • 600 ml smotany na šľahanie 33%
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 2 hrste lieskovcov

Lieskovce nasucho opražíme na panvici alebo rúre, zbavíme šupiek a nasekáme. Cukor nasypeme do malého kastrólika alebo panvice s hrubým a nelepivým dnom . Pridáme trošku vody  a varíme pokiaľ sa voda neodparí a cukor nezačne hnednúť – karamelizovať ( nemiešame!). Odstavíme a vmiešame časť nasekaných orechov. Zmes nalejeme na mramor alebo rozprestretý papier na pečenie. Necháme vychladnúť a podrvíme.

Do nerezovej misy nalejeme smotanu a dáme dôkladne vychladiť ( do mrazničky na 10 minút). Obe čokolády nalámeme do misky, pridáme ostatok smotany  a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a dobre premiešame.

Smotanu vyšľaháme na veľmi pevnú šľahačku a pomocou stierky postupne vmiešame rozpustenú čokoládu a podrvený karamel s orieškami. Zmes preložíme do servírovacích misiek  v ktorých budeme penu podávať a dáme na 12 hodín do chladničky. Pred podávaním posypeme ešte nasekanými orieškami.

Sušené ovocie v čokoláde (30 ks)

  • 30 ks sušených sliviek alebo fíg bez kôstky
  • 200 ml rumu
  • 30 ks celých lúpaných mandlí
  • 200g kvalitnej tmavej čokolády
  • 50g mletých orechov podľa chuti

Slivky dáme do širšej nízkej misy a zalejeme rumom tak, aby boli ponorené. Necháme minimálne 1-2 hodiny macerovať, najlepšie však cez noc.

Slivky zlejeme a necháme odtiecť, osušíme a naplníme mandľami.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli  a naplnené slivky namáčame v poleve zo všetkých strán. Časť necháme len tak zatuhnúť v čokoláde a časť za vlhka obalíme ešte v mletých orechoch.