Jednoduché čokoládové truffles (30 ks)
- 70 ml smotany na šľahanie 30%
- 60g cukru
- 100g masla
- 200g kvalitnej horkej čokolády
- 2 lyžice likéru ( čokoládový, mandľový..)
- Kakao na obaľovanie
Do menšieho kastrólika nalejeme smotanu, pridáme cukor a maslo a zohrievame, pokiaľ sa všetko rozpustí. Potom odstavíme a nalámeme čokoládu a nalejeme likér. Zmes necháme vychladnúť a potom stuhnúť.
Zo zmesi lyžičkou vykrajujeme pralinky a obaľujeme v kakau. Skladujeme v chlade.
Ľadová čokoládová pena s lieskovými orieškami (4 por.)
- 280g čokolády s lieskovou alebo nugátovou náplňou
- 200g tmavej kvalitnej čokolády
- 600 ml smotany na šľahanie 33%
- 2 lyžice krupicového cukru
- 2 hrste lieskovcov
Lieskovce nasucho opražíme na panvici alebo rúre, zbavíme šupiek a nasekáme. Cukor nasypeme do malého kastrólika alebo panvice s hrubým a nelepivým dnom . Pridáme trošku vody a varíme pokiaľ sa voda neodparí a cukor nezačne hnednúť – karamelizovať ( nemiešame!). Odstavíme a vmiešame časť nasekaných orechov. Zmes nalejeme na mramor alebo rozprestretý papier na pečenie. Necháme vychladnúť a podrvíme.
Do nerezovej misy nalejeme smotanu a dáme dôkladne vychladiť ( do mrazničky na 10 minút). Obe čokolády nalámeme do misky, pridáme ostatok smotany a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a dobre premiešame.
Smotanu vyšľaháme na veľmi pevnú šľahačku a pomocou stierky postupne vmiešame rozpustenú čokoládu a podrvený karamel s orieškami. Zmes preložíme do servírovacích misiek v ktorých budeme penu podávať a dáme na 12 hodín do chladničky. Pred podávaním posypeme ešte nasekanými orieškami.
Sušené ovocie v čokoláde (30 ks)
- 30 ks sušených sliviek alebo fíg bez kôstky
- 200 ml rumu
- 30 ks celých lúpaných mandlí
- 200g kvalitnej tmavej čokolády
- 50g mletých orechov podľa chuti
Slivky dáme do širšej nízkej misy a zalejeme rumom tak, aby boli ponorené. Necháme minimálne 1-2 hodiny macerovať, najlepšie však cez noc.
Slivky zlejeme a necháme odtiecť, osušíme a naplníme mandľami.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a naplnené slivky namáčame v poleve zo všetkých strán. Časť necháme len tak zatuhnúť v čokoláde a časť za vlhka obalíme ešte v mletých orechoch.