• 4 ks menších žemličiek cca po 30g upečených
  • 100 g oravskej slaniny
  • 350g taveného syra – Apetito (syrokrém)
  • 125g farebných paprík
  • biele mleté korenie
  • 80g kyslej smotany
  • pažítka čerstvá

Zo žemlí zrežeme vršok a spodné časti vydlabeme. Slaninku nakrájame na drobné kocky a osmažíme dochrumkava. Zmiešame smotanu, tavený syr, nadrobno nakrájané papriky, vychladnutú slaninku, pažítku a korenie. Tukom zo slaniny vytrieme vnútra žemličiek, naplníme syrovou zmesou. Položíme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C asi tak na 10 minút. Podávame horúce.

Rada: Do syrovej náplne môžeme pridať aj iné suroviny podľa vlastnej   fantázie, napr. nakrájanú šunku, nastrúhaný plesňový syr alebo najemno nakrájaný pór.

Syrové sedliacke  mini-fondue konzumujeme pomocou upečeného vršku zo žemličiek, ktorý nám poslúži nielen ako pečivo, ale aj ako lyžica.

Viete, že:  Biele korenie má trošku jemnejšiu arómu ako bežne používané čierne korenie. Vyrába sa zo zrelých, sušených a vylúpaných bobúľ stále zeleného kríka korenia.