25g lístkového cesta ( rolka)
Vajce ( na potretie )
125g Mak mletý
100g Cukor krupica
Mlieko podľa potreby
½ citróna (na kôru)
Škorica mletá
20g perník na strúhanie
200g cukrovej repy ( alebo biela reďkovka)
40g masla
Soľ
1 vanilkový struk
2-3 vaječné žĺtky
1 lyžica cukru ( ak bude dostatočne sladké víno- nemusí byť)
200 ml biele víno sladké ( Pálava, Devín)
50g lieskové orechy, jadrá lúpané
70g cukor krupica
Cukor práškový na posypanie
Mletý mak nasypeme do kastrólika, pridáme cukor, mletú škoricu, mlieko a všetko varíme asi 3 minúty. Potom pridáme nastrúhaný perník, ochutíme najemno nastrúhanou citrónovou kôrou a náplň necháme vychladnúť. Cukrovú repu olúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. V kastróliku rozpustíme maslo, nasypeme naň nastrúhanú repu, pridáme zrnká čerstvej vanilky, ochutíme štipkou soli a dusíme podľa potreby, za občasného podlievania vodou. Ochutenú náplň necháme vychladnúť.
Do vodného kúpeľa postavíme kotlík alebo misku , do ktorého vložíme žĺtky a cukor a za stáleho zahrievania ich metličkou vyšľaháme do peny. Následne zašľaháme biele víno. Len čo zmes dosiahne teplotu 60 °C, začne šodó hustnúť. Znížime teplotu a ďalej šľaháme do husto tečúcej konzistencie. Túto omáčku pripravujeme až tesne pred servírovaním.
Príprava dvoch malých závinov : Rozložíme si plát lístkového cesta, ktorý rozrežeme na rovnaké polovice. Do stredovej tretiny plátu dáme náplne. Makovú náplň nanesieme pomocou cukrárskeho vrecúška a k nej priložíme náplň z repy. Krajné časti potrieme rozšľahaným vajcom, okraje preložíme cez náplň , tak aby sa prekrývali a závin preložíme na plech s papierom na pečenie. Otočíme ho tak, aby vzniknutý spoj ležal na papieri. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a poprepichujeme vidličkou. Cez vniknuté otvory uniká para, ktorá sa tvorí počas pečenia a závin sa nezdeformuje. Pečieme ho v rúre predhriatej na teplotu 180 °C asi 15-20 minút. Do panvice nasypeme cukor a pomaly ho zahrievame. Vplyvom tepla sa cukor skaramelizuje . Potom doň pridáme jadrá lieskových orechov a premiešame. Vyleje na plech alebo kameň a necháme vychladnúť. Studený karamel s orechmi vložíme do pevnejšieho igelitového vrecúška a tĺčikom na mäso ho roztlčieme na malé kúsky – griláž.