500g čerstvého sladkého hrášku
1 zväzok mladej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
Olivový olej EV
4 plátky – toastového chleba
200g údenej slaninky alebo pancetty
čerstvý majorán
50g masla
1 liter zeleninového vývaru
1 pohár šľahačkovej smotany
4 lyžice kyslej smotany
morská soľ
čerstvo namleté čierne korenie
V hrnci restujeme na oleji s maslom nakrájanú mladú cibuľku a cesnak. Pridáme hrášok , majorán a vývar a necháme zovrieť. Znížime teplotu a pridáme šľahačkovú smotanu a varíme asi 15 minút. Vymixujeme po dávkach dohladka a osolíme okoreníme. Na nelepivej panvici restujeme nasucho slaninu a toastový chlieb . Polievku rozdelíme do tanierov , ozdobíme kyslou smotanou, opečenou slaninkou, krutónmi a čerstvým majoránom.